allesvankeniaenpetra.reismee.nl

Het begin van de 2e week

Maandag 16-05-2011

Vannacht heeft het de hele nacht heel hard geregend, best gezellig als je in bed ligt, doet een beetje aan thuis denken dan. Door de regen is de hele bodem vochtig en met de zon erop verandert het overdag in een hele grote sauna. Aan het einde van de dag ben je doorweekt en de hele dag drupt het zweet in stralen van je hoofd. Vanmorgen eerst de therapeuten geholpen, met 4 meervoudig gehandicapte kinderen, zij verkrampen alles en worden daarom gemasseerd om te leren ontspannen. Ze moeten ook met de handen wijzen naar de oren en neus om meer controle te krijgen over de bewegingen. Het jongetje wat ik moest masseren was eerst heel wild, hij probeerde te krabben en te bijten, na een tijdje werd hij rustig, gaf zich over en ontspande. Na het masseren krijgen ze spalken om de benen recht te maken, deze maak je vast met smoezelig verband, met deze spalken moeten ze aan een ijzeren rek staan om te strekken. Ze zakken continu in elkaar dus je moet blijven coachen, ze stralen als je zegt hoe goed ze het doen. Dit werk is best zwaar en niet goed voor mijn rug , heb dan ook gezegd dat ik geen 20 meer ben, oh zij dachten van wel haha. Hou oud ben je dan? Ik zei 45, oei zo oud al dat hadden ze niet verwacht. Na de therapie de fijne mededeling dat de juf er weer niet was vandaag. Help yourself. Geen werkjes en het bureau op slot. Het zijn ongeveer 25 kinderen van uiteenlopende leeftijden en niveaus. We hebben ons gered maar je voelt je op dat moment wel een beetje ongelukkig. Marit kun je ook niet even komen helpen? Na de lunch kregen alle kinderen hun medische status in handen want er was een grote ronde van alle therapeuten, daarna lekker spelen, alle hulpstukken af en doen wat ze willen. De kleintjes gingen in een klein intern speeltuintje spelen waar een glijbaan en een wip staat. Iedereen kreeg ineens dorst dus bediening op het terras verzorgd tot iedereen weer op peil was qua vocht. Alle kinderen beleven zo'n middag op eigen wijze, 2 meervoudig gehandicapte kinderen met een hersenbeschadiging stonden heerlijk tegenover elkaar te keuvelen in hun rolstoel als 2 oude besjes. Het waren een jongen en een meisje en soms pakte ze elkaars hand. Was echt prachtig om te observeren, ze brabbelen allebei onverstaanbaar maar hebben dezelfde golflengte. Een jongen zat achterin het tuintje met de rug naar de anderen lekker te staren in het niets. Svenja heeft de hele middag Nederlandse les gegeven bij de grotere jongens want die willen een keer naar Nederland want daar zijn tenminste veel scholen.

Veronica een meisje nam vandaag afscheid, ze is hier een jaar geweest.Ze had een prachtige roze synthetische jurk aan, die bij ons in een verkleedkist ligt. Daaronder haar grote aangepaste schoen met spalken, daarboven een bijna kaal hoofdje zodat ze net een jongetje lijkt met een jurk. Het zag er schattig uit en ze was apetrots. Zal toch ook weer wennen zijn voor zo'n kind als je zo lang met zoveel kinderen hebt gewoond.

We hebben vanavond pasta gekookt. Mama Leah en de anderen vonden het heerlijk, ze schepte 3keer op en likte de schaal bijna uit. Ze wil graag weten hoe we het bereidenook omdat het een makkelijke en voedzame maaltijd is voor werkende mensen. We hadden geraspte kaas die erraar uitzag ensmaakte, een beetje vreemd maar wel lekker.

Afwas is gedaan en zo naar bed.

Svenja en Petra

Dinsdag 17-05-2011

Het terrein waarop wij verblijven is best rustig, we liggen onder de rook van het vliegveld en regelmatig komen er vliegtuigen over. De ingang van het hele complex ligt ongeveer 500 meter van ons huis, daar stap je ook in de matatu. Je gaat door een groot hek en op het terrein zijn meerdere medische voorzieningen, naast ons ligt een psychiatrische inrichting waarvan een patiënt iedere nacht heel hard begint te galmen. Gisteren liep er een man met de armen vastgebonden met van die ruwe touwen die zijn hele armen hadden ontveld, hij verwondt zichzelf en dan is dat hier de methode, zag er niet fijn uit en was een beetje eng .

Op het terrein is het soms net Apenheul, er lopen een heleboel apen met kleintjes, ze klimmen en springen het is een leuk gezicht. Mensen laten ze met rust. Rond het huis scharrelen wat kippen met kuikens, eigenlijk heb je hier niet het idee dat je in zo'n drukke stad woont. Achter het hek begint de hectiek van de stad. De morgen met de kinderen verliep rustig, juf was er weer dus ook meer structuur omdat ze beter kan communiceren in de moedertaal met de kinderen. Sorry Tom, maar ik heb er een vriendje bij. Een klein jongetje met een hersenbeschadiging en hele dunne armpjes en beentjes en een koppie om op te eten.Hij had zich totaal niet ontwikkeld en is daarom hier voor stimulans en spieren en pezen langer te laten worden zodat hij kan lopen. In het begin had hij zoveel verdriet en konden we niet echt doorkomen bij hem, nu zijn we binnen en hij achtervolgt me de hele dag en zoekt steun. Hij vindt het heerlijk om met een bal te spelen en over te gooien. We hadden 2 nieuwe ballen gekocht en de groene was gelijk helemaal het einde, hij gaf de bal een kus en wil ‘m niet meer los laten. Als hij naar het toilet moet dan stopt hij de bal of in de kast of ik moet hem in bewaring houden, de eerste keer dacht ik dat de bal weg was maar nee hoor hij had hem veilig opgeborgen. Morgen kopen we nog een paar ballen voor groot en klein, ze zijn erg behendig met een bal en is goed voor de motoriek.

Vandaag was er een feestmaal gerealiseerd door een sponsor. Ze kregen rijst met brokken van een halve koe erdoor met botten en al en dun gesneden tomaten met uien als groente.Dit wordt gegeten bij een bruiloft en heet Pilau ,dus echt bijzonder. Ik vroeg nou wie gaat er hier trouwen, Nou zei een jongen ik trouw met Svenja, grote hilariteit natuurlijk.Ze kregen ook een flesje water, een flesje fris en een banaan. Voor dat ze mochten eten moest eerst alles op de foto voor de sponsor, later met de kinderen die aan het eten en aan het drinken waren. Echt fijn dat ze zo verwend worden af en toe, dat is goed om te zien en zo gegund!!

Svenja en Petra

Esther het is inderdaad een swingende kerkdienst alleen hebben wij dit zondag gemist door de file, vorige week hebben we het volledig meegemaakt is echt bijzonder!!

(geheugen)spelletjes voor als de juf er niet is:........

Hahaha, nou, als jullie de dag zo kunnen vullen zonder juf dat vind ik heel knap! Maar mocht je even verlegen zitten voor ideeen, even een paar eenvoudige spelletjes (of liedjes natuurlijk!)
* Hoofd, schouders knie en teen zingen! (engels ook goed)

* Wat is er weg?
Je legt een aantal voorwerpen neer, laat ze er goed naar kijken en leg er een doek overheen, haal iets met doek en al weer weg, de kinderen moeten vertellen wat er weg is. Voor moeilijkheidsgraad haal je 2 of 3 dingen weg.

* Spiegelen
De kinderen gaan in 2-tallen tegenover elkaar staan in een lange rij.
Ik trek een denkbeeldige spiegel van de ene kant van het lokaal naar het andere.
De kinderen gaan elkaar spiegelen. Een rij kinderen is aangever, de andere is volger.

*Dirigentje
Stuur 1 leerling de klas uit. Spreek met de klas af wie de dirigent is. De leerling wordt de klas ingeroepen.
De hele klas doet steeds de dirigent na (klappen, trommelen, rondje draaien enz.),
de leerling moet ontdekken wie er steeds de beweging bedenkt/begint.

* Wie ligt er onder de deken?
Stuur 1 kind naar de gang.
Een kind uit de kring komt onder de deken liggen. Het kind op de gang moet raden wie er onder ligt.

Doeidoei! Marit
ps, wat gaaf dat je foto's erbij hebt nu!!

Esther

Wauw wat een mooi lang verhaal weer. Prachtig om te lezen. 't Is weer 'ns wat anders dan lijfrentetjes verkopen in het gestructureerde nederland. Je hebt vorige week niets gemist. We hadden kennistoets en dat zorgde voor de nodige onrust. Dan kun je toch beter voor juf spelen. Nee echt, ik vind het echt mooi om te lezen wat je daar voor de kinderen kunt doen.

Groetjes

Lies en Dick

Het werk wat jullie doen is wel zwaar.
Samen lezen we de verslagen met grote verwondering.
Erg hé dat dat allemaal zo moet.

Groeten uit Apeldoorn.!!!!

gerrit en betsie

heerlijk die fijne verhalen van jullie wij genieten er elke avond meestal tegen 18uur 30 dan print ik alles uit en kunnen we rustig in de luie stoe alles lezen ik denk dat je daar al, als kind aan huis bent .en je hebt ook al gekookt las ik wees wel voorzichtig met alles en nog wat dikke kus voor jullie beiden

Maartje

Zo te lezen hebben jullie je draai al wel gevonden daar! Ik vond het mooi om wat foto's te zien, dan krijgen wij er ook echt een beeld bij. Klinkt echt super dat die kleintjes zo blij gemaakt kunnen worden met (voor ons) kleine dingen.

Liefs,
Maartje

Maik Bos

Lieve Petra,

Bedankt voor je ontzettend lieve mailtje!! Ik ben inmiddels weer een weekje aan het werk en heb mn ritme wel weer aardig gevonden. Jammer dat ik je niet meer heb gezien maar ik had echt even tijd nodig om tot mezelf te komen voordat ik me weer bij de Ohra heb laten zien.

Ik wens je heel veel succes toe bij dit enorm grote avontuur wat je aangaat. Hopelijk bereik je hiermee het goede wat je zo graag wil en kan geven!!

Heel veel liefs Maik

en groetjes aan svenja.

Roel

He Petra,

Hoe gaat ie daar? Ben net terug van vakantie en ga nu ff doorlezen hoe het met jou gaat.

Veel plezier nog!!

Doingoood